reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Lagardére porušila licenci BBC Radiocom Praha

aktualizováno
17:17, 28. 2. 2013
Rádia Aleš Borovan

Případ prodeje vysílatele BBC Radiocom (Praha) rádiové skupině Lagardére Active ČR (na fotce její šéf Michal Fleischmann) dostává nové grády. Počínaje 1. březnem podle všeho BBC Radiocom poruší své licenční podmínky, které počítají s denním vysíláním šesti hodin obsahu z produkce Českého rozhlasu (ČRo). Ten však nemá na dodávky pro BBC Radiocom od 1. března žádný kontrakt. "Od 1. března BBC Radiocom (Praha) nebudeme určitě nic dodávat," uvedl mluvčí ČRo Jakub Čížek.

Podle něj Lagardére zatím adekvátně nereagovala na nabídku, kterou veřejnoprávní rozhlas učinil na počátku tohoto týdne. K jednáním má dojít až příští týden.

Na druhou stranu Lagardére tvrdí, že hodlá licenční podmínky dodržovat. Zatím však není jasné, jak to chce udělat. "Vše bude záležet na podmínkách, které ale zatím neznáme a taky na schopnosti ČRo dodávat pořady, které by vyhovovali našim licenčním podmínkám. Předpokládáme jednání s ČRo na toto téma," uvedl Miroslav Hrnko, jednatel BBC Radiocom a výkonný ředitel české Lagardére.

Jedinou chabou možností, jak se s novou situací vypořádat, je využít poněkud víceznačné souvětí z licenčních podmínek: "do dopoledního i odpoledního programového bloku dodávaného Českým rozhlasem bude zařazen program české redakce BBC - jazykové kurzy angličtiny BBC". Lagardére již deklarovala, že jazykové kurzy angličtiny BBC plánuje "nad rámec této povinnosti do dopoledního i odpoledního programového bloku zařadit i v případě, že tyto bloky nebudou dodávané Českým rozhlasem".

Případný manévrovací prostor však jasně vymezila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání: "Licenční podmínky nejsou udělením předchozího souhlasu s převodem obchodního podílu v BBC Radiocom (Praha) dotčeny a provozovatel vysílání BBC Radiocom (Praha)  i s novým vlastníkem je povinen se jimi řídit."

České kmitočty získala BBC na počátku 90. let na žádost tehdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. BBC Radiocom (Praha) na nich vysílá program zaměřený na zpravodajství, publicistiku a vzdělávání (výuka angličtiny), složený z pořadů BBC v češtině a angličtině a z regionálního vysílání ČRo. Zálusk na kmitočty si dělaly jak Lagardére, tak i Český rozhlas. S prodejem BBC Radiocom skupině Lagardére vysílací rada minulý týden vyslovila předchozí souhlas.