reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Malá kina se bouří proti distribuci Falcon, chtějí Babovřesky

16:20, 1. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Komerční úspěch nejnovějšího filmu Zdeňka Trošky Babovřesky (na fotce) vyvolal tlaky mezi částí kinařů. Někteří provozovatelé kin nejsou spokojeni s obchodní politikou distribuční firmy Falcon, která bude snímek části jednosálových kin dodávat až dva nebo tři týdny po premiéře (proběhla 14. února). Podle nich jde o zneužití postavení na trhu a požadují dodání Babovřesek co nejdříve po premiéře.

"Mnoho, převážně menších kin má problém s nasazováním filmů od distribuční společnosti Falcon. Také je ovšem pravda, že někdy kina nesplňují požadavky distribuční společnosti na nasazení v premiérovém týdnu," uvedla Magdaléna Sokolová, předsedkyně Asociace provozovatelů kin (APK). O současné situaci budou podle ní jednat kinaři s Unií filmových distributorů na konci března. Podle informací Borovan.cz někteří kinaři dokonce zvažují podání podnětu k antimonopolnímu úřadu.

Vedení Falconu však obvinění ze zneužití postavení odmítá. Podle něj jde o standardní postup, který vychází ze snahy maximálně vytěžit distribuovaný film. "Není v zájmu naší obchodní politiky dodávat malým kinům film hned po premiéře. Všechna česká kina máme rozdělena do několika kategorií podle výtěžnosti. Malá kina jsouv jiné kategorii než velká kina a multiplexy," uvedl šéf Falconu Jan Bradáč.

Je to již v krátkém čase podruhé, kdy provozovatelé malých kin dali najevo nespokojenost s politikou Falconu. V loňském roce se olomouckému kinu Metropol nelíbilo, že hned po premiéře nedostalo hollywoodský trhák Muži v černém 3. V tomto případě dokonce podalo podnět k antimonopolnímu úřadu. Ten si na podzim 2012 vyžádal od Falconu podklady k celé záležitosti, doposud však nebylo zahájeno řízení.

Babovřesky slaví mezi diváky velký úspěch. Po dvou týdnech promítání mají na kontě 42 milionů tržeb a návštěvnost 300 tisíc diváků. V květnu začne natáčení filmu Babovřesky 2.