reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zájem o filmové „vratky“ dosáhl 1,2 miliardy, do Česka přijede Gary Oldman

08:00, 4. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Zájem filmových producentů o natáčení v České republice více než dvojnásobně předčil kapacitu filmového fondu. O možnost natáčení v tuzemských ateliérech a exteriérech se v letošním roce zajímá 30 nových projektů plus skoro tři desítky již dříve registrovaných produkcí. Pokud by se sečetly všechny jejich požadavky na vrácení části utracených rozpočtů (takzvané vratky), částka by dosáhla 1,2 miliardy korun.

Ve fondu je však letos na vratky pouze 500 milionů korun, vyčleněných ze státního rozpočtu. Fond (dříve měl tuto agendu na starosti program podpory filmového průmyslu) producentům vrací až 20 procent z částky utracené za nákup výrobků a služeb, a až 10 procent za mzdy a honoráře členům štábu. Registrace projektů byla otevřena 28. února.

Již nyní je jasné, že na všechny projekty se z fondu nedostanou peníze. Platí zásada "kdo dříve přijde, ten dříve mele" do vyčerpání prostředků fondu. Jedním z největších projektů, který má natáčení v Česku v podstatě stoprocentně jisté, je Child 44 slavného režiséra Vetřelce a Blade Runner Ridley Scotta. Ten zde figuruje jako producent se svou společností Scott Free Productions.

Producenti Child 44 v Česku plánují utratit celkem 500 milionů korun, vratky se tak budou pohybovat okolo 100 milionů korun. Hlavními hvězdami snímku bude Gary Oldman (na fotce), Tom Hardy (Počátek, Temný rytíř povstal) a Noomi Rapace (Prometheus). Premiéra filmu je naplánována na rok 2015.