reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nordic Investors přejmenovali operátora Air Telecom, investují stovky milionů korun

Čtvrtého mobilního operátora Air Telecom čekají rozsáhlé změny. Majitelé ze skupiny Nordic Investors (NI; vlastníci Tomáš Otruba, Jan Petřík) firmu přejmenovali na Nordic Telecom a hodlají kolem ní vybudovat silnou telekomunikační a technologickou skupinu.

Na investice do rozšiřování služeb a nákup technologií Nordic Telecom mají NI připraveny stovky milionů korun. V letošním roce čeká operátora, který provozuje vlastní síť CDMA v pásmu 420 MHz, kompletní změna technologie na LTE. Obměna sítě by měla trvat deset měsíců.

LTE by mělo přinést zlepšení stávajícího portfolia produktů, které tvoří pevné telefonní linky, mobilní data prostřednictvím CDMA (pokrytí 85 procent), mobilní hlasové a datové služby poskytované prostřednictvím partnerské GSM sítě a pevné připojení k internetu přes ADSL. Nová technologie kromě jiného umožní nabízet mobilní internetové připojení s několikanásobně vyšší rychlostí než v současnosti.

Kromě toho se Nordic Investors připravují na aukci kmitočtů v pásmu 3,7GHz, která by měla proběhnout v druhém kvartálu 2017. V jednání jsou rovněž další akvizice v telekomunikačním a technologickém segmentu, Otruba s Petříkem na ně mají připravenu částku v řádu desítek milionů eur. Druhým podnikem budované telekomunikační skupiny je projekt Zdravel, který se zabývá elektronizací zdravotnictví. Mezi Zdravelem a Nordic Telecom by mělo v budoucnu dojít k synergiím.