reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Praze startuje nový filmový fond s miliony korun, první výzvu připravuje na duben

12:45, 17. 3. 2017
Televize Film Aleš Borovan

Filmoví a televizní producenti/produkční mají další možnost, jak se dostat k penězům daňových poplatníků. V Praze v těchto týdnech startuje filmový fond, který chce podporovat mezinárodní prezentaci hlavního města v audiovizuálních projektech.

Podmínkou je mimo jiné zahraniční distribuce a zahraniční koproducent díla a především, aby Praha ve filmu nebo televizním seriálu představovala skutečně Prahu (foto z čínského filmu Jen my víme kde, ve kterém hlavní město bylo vidět). Zakladatelem Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund je hlavní město Praha. Ve správní radě je Ludmila Claussová (Czech Film Commission), Helena Bezděk Fraňková (státní filmový fond), Aleš Danielis (Cinemart), politička Eliška Kaplický Fuchsová (Babišovo ANO) nebo producenti Petr Erben a Richard McCallum.

V tuto chvíli má fond na kontě 10 milionů korun z prostředků hlavního města (stejná částka má být poskytnuta každý rok), první výzva se připravuje na duben. Z nadačního fondu se budou poskytovat finanční prostředky jak pro celovečerní filmy určené k zahraniční distribuci v kinech, tak i pro televizní filmy a seriály vysílané na zahraničních televizních stanicích. O přidělení příspěvku rozhoduje správní rada. Polovina odklepnuté částky bude zaslána před startem výroby, polovina po ukončení natáčení.

Pražský nadační fond je cca čtvrtým milionovým penězovodem z veřejných prostředků do filmového a TV byznysu: po filmovém fondu (podpora české kinematografie plus filmové vratky) a investicích a koprodukcích České televize.