reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Telekomunikační úřad zrušil aukci kmitočtů, šance Kellnera na mobilního operátora klesají

12:58, 8. 3. 2013
Telekomunikace Aleš Borovan

Případný vstup čtvrtého mobilního operátora na český trh se významně oddaluje. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zrušil aukci volných kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Důvod? Příliš vysoká cena, která momentálně dosahovala až 20 miliard korun a dále rostla. Na telekomunikační trh si tak prozatím musí zajít chuť miliardář Petr Kellner (na fotce), který do aukce vyslal firmu PPF Mobile Services

„Již při vyhlášení podmínek v první polovině minulého roku jsme zdůrazňovali, že hlavní motivací pořádání aukce je rychlá dostupnost 4G sítí pro občany České republiky a případný vstup čtvrtého operátora. Nikoliv zisk státu,“ uvádí předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Současná výše nabídky je přitom podle všech modelů proveditelnosti ekonomicky nereálná. Ve svých důsledcích by v tuto chvíli vedla k dramatické a plošné vysoké ceně za nové telekomunikační služby čtvrté generace. Podle mluvčího telekomunikačního úřadu Františka Maliny v současné době probíhají revize podmínek výběrového řízení. Úřad podle všeho vypíše zcela novou aukci.

Výběrové řízení bylo zahájeno 12. července 2012 a účastní se ho společnosti Vodafone Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Telefónica Czech Republic a PPF Mobile Services.