reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmoví producenti se v květnu poperou o 33 milionů

17:25, 8. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Producenti celovečerních, animovaných a dokumentárních filmů již vědí, kolik budou moci v následujících 12 měsících získat z kinematografického fondu. Pro první kolo posuzování projektů v květnu je v tuto chvíli určeno skoro 33 milionů korun. V dalších kolech v srpnu, listopadu a únoru 2014 se bude rozdělovat vždy po 16,3 milionu korun.

Celkem se tak bude rozdělovat skoro 82 milionů. Tyto peníze určeny přímo na výrobu filmů, záměrem rady fondu je přitom rozdělovat větší částky méně projektům. Prim přitom budou hrát takzvané výzvy fondu, což budou žánrové priority rady fondu (například výzva na historický film, pohádku atd.). Tyto výzvy pro letošní rok ještě nebyly definitivně stanovené.

Další peníze budou určeny na distribuci filmů (ve čtyřech kolech celkem pět milionů korun), na digitalizaci kinosálů (šest milionů) nebo na vzdělávání v oblasti kinematografie (pět milionů). Celkem by se za letošní rok mělo rozdělit cca přes 200 milionů korun.

Kinematografický fond v letošním roce vzhledem k novému zákonu o audiovizi začíná fungovat na jiné bázi než doposud. Fond nyní získává příjmy kromě jiného z tržeb televizí (dvě procenta), z prodaných lístků do kina (jedno procento), z kabelového a satelitního vysílání (jedno procento) nebo z audiovizuálních internetových služeb (0,5 procenta). Televize začnou do fondu platit od poloviny roku, Nova by měla přispívat ročně 100 miliony korun, Prima pak něco méně než 50ti miliony.