reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ředitelka kinematografického fondu odejde na jaře

12:08, 12. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Současná šéfka kinematografického fondu Helena Fraňková skončí v průběhu jara, nejpravděpodobněji v květnu. Splní si tak předsevzetí odejít v momentě rozjezdu nové podoby fondu, který rozděluje peníze českým filmařům a nově vrací producentům část investovaných peněz (takzvané vratky). Podle informací Borovan.cz Fraňková zůstane v oboru, s největší pravděpodobností nastoupí do některé z místních filmových produkcí.

Nového šéfa fondu pak vybere výběrové řízení ministerstva kultury. Nyní je schválená část statutu filmového fondu, která se týká vratek. V dubnu by pak vláda měla schválit zbývající část statutu, který upravuje podporu českého filmu. 

V květnu fond bude v prvním kole rozdělovat první část peněz pro tuzemské producenty hraných nebo dokumentárních filmů, festivaly nebo vzdělávací projekty. Kupříkladu pro producenty filmů je v tuto chvíli připraveno na květnové kolo 33 milionů korun. Ještě předtím by však fond měl vyhlásit takzvané výzvy - žánrové oblasti (například pohádka, komedie, animovaný film), na které bude přidělovat finanční prostředky.

V letošní roce má fond pro české producenty, organizátory festivalů nebo majitele kin připraveno cca 200 milionů korun. Dalších 500 milionů je určeno pro vratky - ty mají přilákat zejména velké zahraniční projekty.