reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Evropě 2 sílí konkurence, Český rozhlas posílá Radio Wave do nového multiplexu

11:28, 31. 5. 2017
Rádia Aleš Borovan

Jednomu z byznysových pilířů velkého mediálního domu Lagardére Active, hudební stanici Evropa 2, stále narůstá přímá konkurence. Podobně zaměřená stanice Českého rozhlasu (ČRo) Radio Wave zvýší zásah posluchačů, když od 1. června začne vysílat v novém digitálním pozemním multiplexu DAB+.

Stane se tak v rámci spuštění širšího řádného vysílání ČRo v nové digitální síti. Tu pro veřejnoprávní rozhlas začnou provozovat České Radiokomunikace. Od června bude DAB+ vysílat v Praze a okolí, do konce roku by se pokrytí mělo rozšířit na Brněnsko, Ostravsko a Plzeňsko, celkem na 40 procent obyvatel České republiky (viz obrázek). V dlouhodobějším plánu ČRo pak bude pokrytí DAB+ 95 procent populace.

Radio Wave již nyní vysílá digitálně v síti společnosti Teleko (zejména Praha, Brno, východní a severní Čechy, Ostravsko). Naladit jej je možné i v digitálním multiplexu České televize, na internetu (webové stránky, mobilní aplikace) nebo přes satelit. Pro skutečný zásah rádia Wave bude klíčová dohoda mezi rozhlasem a automobilkami, zejména Škoda Auto, ohledně platformy pozemního digitálního rozhlasu DAB. Velká část posluchačů si naladí rádio právě v autě, pokud by zde bylo možné poslouchat digitální pozemní rádio přes DAB tuner, mělo by to významný dopad na poslechovost jednotlivých stanic. Podle informací Borovan.cz se deal mezi ČRo a Škodovkou piluje v těchto měsících.

V DAB+ bude kromě Wave vysílat řada dalších stanic Českého rozhlasu: Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Jazz, D-dur, Junior plus regionální  rádia. Roční provoz nového multiplexu v Praze, na Brněnsku, Plzeňsku a Ostravsku bude stát téměř 13 milionů korun.