reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Na maloobchodním trhu vzniká obr, Datart a HP Tronic se propojí do nového hráče

Další koncentrace na českém maloobchodním trhu, především v prodeji elektroniky. Síť kamenných obchodů (plus e-shop) Datart se propojí s HP Tronic (obchody Euronics, Kasa.cz, Hej.cz) do nového subjektu. Ten bude mít obrat v řádu vyšších miliard korun.

HP Tronic měl již od roku 2014 podíl v Datartu ve výši 20 procent. Do vznikajícího uskupení vstoupí 100 procent obou společností. Vlastnické rozdělení a obchodní brand nového subjektu zatím nebyly oznámeny. Vznikající strukturu kapitálově posílí fond Genesis Private Equity Fund III, který zde získá významný minoritní podíl.

Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřady v Česku a na Slovensku. Nový subjekt se evidentně bude snažit vytvořit silnou protiváhu velkým hráčům Alza.cz (Aleš Zavoral) nebo Czc.cz (E-commerce Holding).

"Zamýšlené spojení vytvoří na českém a slovenském trhu subjekt s tržbami vyššími než 15 miliard korun ročně, disponující velmi kvalitní sítí více než 130 specializovaných elektroprodejen. Ty každý rok navštíví více než 22 milionů zákazníků. Cílem je vytvořit stabilní, efektivní a profitabilní subjekt s tržním podílem dosahujícím až 20 procent na českém a slovenském trhu," uvedl předseda představenstva a spolumajitel HP Tronic Daniel Večeřa (seznam všech majitelů plus výše podílů viz placená sekce Borovan.cz).

"Podle našich analýz panuje příznivá makroekonomická situace s očekávaným růstem spotřebitelské poptávky v nejbližších letech a současné trendy na trhu spotřebitelské elektroniky konsolidaci přejí. Nově vzniklá entita, která bude působit kromě České republiky také na Slovensku a v Polsku, dosáhne velikosti srovnatelné s největšími regionálními hráči v oboru," doplnil Ondřej Vičar, partner společnosti Genesis Capital, která je poradcem fondu.