reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tajný plán ČT: dětský kanál má vysílat v pražském multiplexu Radiokomunikací

08:16, 15. 3. 2013

V České televizi se pomalu rýsuje tajný plán, do které vysílací sítě umístit připravovaný dětský kanál ČT:D. V Praze a Středočeském kraji by se měl objevit v právě stavěném pražském multiplexu Českých Radiokomunikací (ČRa). Rovněž v dalších lokalitách chtějí Kavčí hory využít regionálních MUXů.

ČT se nebrání v některých místech využít i služeb digitální sítě 4 mediálního podnikatele Radima Pařízka. "Vyjednávání potrvá několik měsíců," uvedl ředitel ČT Petr Dvořák (foto). Televizní multiplex v Praze provozuje také Prague Digital TV Leoše Pohla.

ČT:D odstartuje 31. srpna. Zpočátku by měl obsahovat i zárodek dalšího veřejnoprávního kanálu, kulturního ČT art. Ten bude na stejné pozici vysílat po osmé hodiny večer. Výhledově by oba kanály měly vysílat na vlastních kmitočtech. Celkem letos dá ČT za start ČT:D skoro 100 milionů korun. Ročně to pak bude okolo 230 milionů korun.

Vzhledem k množství nových kanálů (Prima ZOOM, Telka, Smíchov) již pro vysílatele bude zanedlouho trochu problém najít volné kmitočty v sítích. Podle informací Borovan.cz z celoplošných multiplexů má dvě volné pozice MUX3 (ČRa) a několik pozic Pařízkův MUX4. Je otázka, jak velké pokrytí ČT:D bude v době startu mít. Podle zákona celoplošnost vyžaduje 70 procentní pokrytí, síť 1, ve které vysílají čtyři kanály ČT, má 99,9 procentní pokrytí.