reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mobilní operátor Nordic Telecom získal v aukci dva bloky kmitočtů, postaví síť s J&T

22:31, 11. 7. 2017

Nordic Telecom (NT), čtvrtý telekomunikační operátor na českém trhu, uspěl v aukci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o kmitočty v pásmu 3,7 GHz a získal dva vysílací bloky o celkové šíři 80 MHz.

Společně s finančním partnerem J&T Private Equity Group NT nyní plánuje výstavbu sítě s cílem nabídnout vysokorychlostní internetové připojení a další služby. Operátora Nordic Telecom vlastní Nordic Investors (majitelé Tomáš Otruba, Jan Petřík), firmě šéfuje Libor Dočkálek (foto). Kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou zejména vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace.

V aukci na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmu 3600 - 3800 MHz pro vysokorychlostní datové sítě uspěli celkem čtyři zájemci: O2 Czech Republic (získala jeden blok), Vodafone (jeden blok), Nordic Telecom 5G  (dva bloky) a PODA (jeden blok). Naopak neuspěly/vzdaly se Suntel Net a T-Mobile.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 miliony korun, tedy sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 miliardy korun. Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí částky za vydražené spektrum.