reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Neoluxor koupil síť knihkupectví od Euromedia Group

14:19, 15. 3. 2013
Knihy Aleš Borovan

Knižní trh má letos za sebou první velkou akvizici. Jeden z největších prodejních řetězců Neoluxor v uplynulých týdnech razantně navýšil prodejní plochu a zrychlil expanzi do mimopražských lokací, když od knižního vydavatele a distributora Euromedia Group koupil síť menších knihkupectví bux.cz. Jedná se o 15 prodejen, které jsou rozmístěny částečně v Praze, částečně ve větších městech jako Plzeň, Liberec nebo Chomutov.

Cenu firma nekomentovala. Je možné, že s obchodem souvisí relativně nedávné otevření tří úvěrových linek u PPF banky v celkovém objemu 230 milionů korun.

Patnáct převzatých prodejen má celkovou plochu 5322 metrů čtverečních. Pro srovnání: vlajková loď Neoluxoru, pražský Palác knih Luxor, má na několika podlažích plochu přes 3500 metrů čtverečních. Prodejna v Novém Smíchově v Praze má okolo tisíc metrů čtverečních.

Nové prodejny, pro které Neoluxor vytvořil samostatnou firmu Neoluxor books, nyní dostávají firemní fazónu. "Rebranding na Neoluxor Books již probíhá, postupně se všechna loga bux.cz nahradí logem Neoluxor Books. Mění se vnitřní uspořádání, sortiment a nabídka bude kopírovat osvědčené modely knihkupectví Neoluxor," uvedl ředitel Neoluxoru Břetislav Janoušek.

Neoluxor do konce roku 2012 provozoval sedm obchodů v Praze a jednu pobočku v Hradci Králové. Tržby skupiny (spolu se sesterskou firmou Neopalladium) v roce 2011 klesly o 26 milionů na 746 milionů korun. Celkový zisk dosáhl přes 10 milionů korun (v roce 2010 ztráta 1,7 milionu).