reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nové Aukro.cz Liškova týmu: naprostá manažerská katastrofa. Šance pro Sbazar a Bazoš

10:15, 7. 8. 2017

Tak o tomhle obřím průšvihu v českém internetovém byznysu se ještě dlouho bude vyprávět aneb jak po letech budování online služby přijít o zákazníky během pár dnů.

Aukční web Aukro.cz v těchto dnech přecházel na novou platformu, akce souvisela s nedávným nákupem portálu skupinou investorů - původního zakladatele Václava Lišky (foto), partnerů BDO Advisory Petra Kymličky a Radovana Hauka plus firmy Agora development - loni na podzim. Až doposud Aukro.cz jelo na platformě původního polského majitele Allegro. Technologická základna nebyla součástí dealu, jehož objem se odhadoval na několik desítek milionů korun.

Nová verze Aukra je však absolutně manažersky, marketingově a programátorsky nezvládnutou záležitostí. Prodejcům se nezjevují kontaktní údaje o výhercích položek, nastal chaos s platbou poplatků za aukce, se stanovováním poplatků za jednotlivý typ vystavení, s nastavením a zveřejňováním jednotlivých aukcí, s přihazováním, s vystavováním, zmizelo vyhledávání podle oblíbených položek atd.

Nemluvě o nepřehlednosti a těžkopádnosti nového systému. Vše zavání amatérským diletanstvím, které horko těžko vychytává (pokud vůbec) chyby ex post. Nejhůře jsou však postiženi velcí profesionální prodejci, kteří vystavují velké množství položek (třeba několik tisíc) a kteří na Aukru budovali svůj e-shop několik let. Řada z nich nyní zvažuje podání žaloby na ušlý zisk/náhradu škody.

Vše je doprovázeno i komunikačním selháním - zákaznické centrum buď vůbec neodpovídá na stížnosti zákazníků anebo s velkým zpožděním. Fb profil Aukra je přeplněn stovkami stížností od nespokojených klientů, na své posty však dostávají většinou manažersky sterilní neodpovědi. Liškův tým má nyní v podstatě jen několik možností:

  • vyhlásit bankrot (provozní firma Aukro je s.r.o.)
  • koupit od Poláků původní technologickou platformu a vše s obtížemi převést do původního funkčního stavu
  • postupně odstraňovat chyby nové verze. Jenže jich je tolik a jsou tak závažné, že to vše jen bude prodlužovat stávající agónii a zvyšovat nároky rozčílených uživatelů na náhradu škody. Plus si připravit slušný obnos na případné právní spory, které podle všeho přijdou

Celá situace je bezpochyby zajímavá pro další byznysové hráče: pro Českou spořitelnu, u které jsou všechny vlastnické podíly v Aukru zastaveny až do výše závazků 40 milionů korun. Stejně jako pro řadu konkurenčních služeb jako LetGo, Bazoš.cz, Annonce nebo Sbazar, kteří mají jedinečnou příležitost přetáhnout Aukru.cz stovky tisíc klientů. Aukro samotné uvádí 3,8 milionu registrovaných uživatelů.