reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Cinema City spustí první 4D kino v květnu

17:19, 18. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Technologii promítání filmu, u kterého divák zažije reálné pohyby nebo vůně související s dějem na plátně, zkusí první obří provozovatel multikin. Společnost Cinema City (CC) v následujících dnech začne takzvané 4D (třírozměrný obraz plus další rozměr) vybavení instalovat v sálu číslo 3 v multiplexu Nový Smíchov na pražském Andělu. První projekce by se mohly uskutečnit již v květnu. Investice si vyžádá desítky milionů korun.

4D projekce by se měly vzhledem k náročnosti vytvoření "čtyřrozměrných" obsahů týkat jen těch největších hollywoodských trháků. V květnu do kin půjde například blockbuster Velký Gatsby (foto), Pařba na třetí nebo Rychle a zběsile 6, zatím ale není jisté, zda se jich nový typ projekce bude týkat.

CC zvolila technologii 4DX, kterou v roce 2009 vyvinul korejský řetězec multikin CJ CGV. Nabízí pohyby a vibrace sedadla, imitaci blesku, větru, mlhy, kouř nebo aromatické vůně. V letošním roce hodlá mateřská firma Cinema City International instalovat 4D kina kromě Prahy i ve Varšavě a Budapešti.

Naopak konkurenční řetězec CineStar o technologii 4D neuvažuje. Místo toho hodlá investovat do kvalitnějšího zvuku a komfortnějších sedadel.