reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Dlouhodobý tlak finanční správy dovedl tiskárny Europrint k vyhlášení vlastní insolvence

13:11, 7. 9. 2017

Situace ve velkých tiskárnách Europrint, kterou Borovan.cz dlouhodobě sleduje jako jeden z mála na zpravodajském trhu, značně vyeskalovala.

Firma, jejíž aktuální vlastnictví směřuje podle některých indicií k miliardáři Danielovi Křetínskému a spol., nevydržela dlouhodobý tlak finanční správy a čerstvě na sebe podala návrh na zahájení insolvenčního řízení a na povolení reorganizace. Soud toto řízení zahájil 6. září. Podle zástupců samotného Europrintu má firma tyto velké věřitele: J&T Banka s celkovou pohledávkou 347 milionů korun (dva úvěry), Finanční úřad pro hlavní město Prahu (161 milionů výhradně z titulu DPH plus příslušenství) a Epremo Trading v likvidaci (153 milionů korun).

Společnost Europrint krajním krokem podle vlastního vyjádření reaguje na postup finanční správy (FS) ve věci Epremo Trading (ET), která byla pro tiskárny majoritním dodavatelem polygrafického materiálu (papír, barvy, apod). EP se údajně měla dopustit podvodu s odváděním DPH. Finanční správa si kvůli tomu v květnu 2016 v rámci zajišťovacích příkazů nárokovala na Europrintu 260 milionů korun.

Europrint do počátku roku 2016 vlastnil miliardář v exilu František Savov. Poté jej jej získal nový majitel (přímý vlastník Jats Plus), jehož vazby ukazují k miliardářskému duu Křetínský a Patrik Tkáč. Firma si kvůli postupu finanční správy vzala úvěr u J&T Banky ve výši téměř 271 milionů korun a požadovanou částku vyplatila finanční správě.

Přestože doposud nebylo podle Europrintu ve věci oprávněnosti doměření daně pravomocně rozhodnuto, FS přistoupila v červenci 2017 k exekučnímu vymáhání příslušenství daně - penále ve výši více než 52 milionů korun. V srpnu následovalo exekuční vymáhání úroků z prodlení ve výši více než 74 milionů. Návrhy na odklad či splátkování vymáhaných částek byly podle Europrintu správcem daně zamítnuty.

Europrint podle vlastních slov pokračuje ve výrobě, zachovává zaměstnanost, nakupuje materiál a služby od dodavatelů, platí nově vzniklé provozní závazky a dodává výrobky odběratelům. "K vyhlášení insolvence nás dovedl likvidační postup finanční správy, kdy na nás byly uvaleny zajišťovací příkazy a exekuční příkazy na částku převyšující hodnotu 386 milionů korun. Jsme přesvědčení, že zajišťovací příkazy byly neoprávněné, stejně jako následný postup finanční správy," vysvětluje ředitel tiskáren Petr Litvan.

Veškeré kroky FS napadl Europrint ve správním řízení. „V případě Europrintu úředníci posunuli absurditu o úroveň výš. Vybírají u fungující společnosti daň, kterou nejenže měl odvést jiný subjekt, bývalý dodavatel Europrintu, ale tato daň se vůbec netýkala plnění poskytovaných Europrintu tímto dodavatelem," doplnil Litvan.

Epremo Trading do roku 2013 oficiálně sídlila na stejné adrese jako tehdy Savovův Europrint v Praze Košířích. Samotná ET je nyní v konkurzu. Jedním ze subjektů, které loni do insolvenčního řízení (návrh podala sama Epremo Trading) přihlásily pohledávku, byl právě Europrint.