reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Rostoucí poptávka po gramofonech vystřelila čistý zisk SEV Litovel na téměř 70 milionů

09:45, 11. 9. 2017

Šťastná sázka na výrobu gramofonů přináší majiteli společnosti SEV Litovel dlouhotrvající penězovod desítek milionů korun. Díky boomu vinylových desek firma loni dosáhla nejlepších ekonomických čísel v historii.

Tržby SEV Litovel za rok 2016 vyskočily na 428 milionů korun, v meziročním srovnání o 42 milionů více. Přes 90 procent výkonu přitom připadá na výrobu gramofonů. Za posledních 6 let díky návratu k vinylovým deskám vzrostla výroba a prodej gramofonových přístrojů v Litovli z 30 tisíc kusů ročně na 124 tisíc kusů v roce 2016.

Čistý zisk společnosti, kterou ovládá uničovský podnikatel Jiří Mencl, loni meziročně vzrostl z 39 milionů téměř na 68 milionů korun. Kumulativní zisk SEV Litovel za posledních osm let překročil 128 milionů korun.

Jeden z největších výrobců hi-fi gramofonů na světě SEV Litovel, který loni a letos zahájila výstavbu nových hal, vyrábí především přístroje pro rakouskou firmu Audio Systems. Ve světě jsou prodávány ve více než 60 zemích pod značkou Pro-Ject. Kromě Pro-Ject produkuje gramofony i pro značky Thorens, Crosley, Music Hall nebo Block. Vedle gramofonů vyrábí rovněž náhradní díly pro vozy Škoda.