reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Operátora RIO Media s více než stomilionovou EBITDA koupil investor Pražák

Investor Karel Pražák spolkl na telekomunikačním trhu další sousto. Po Nej.cz kupuje dalšího triple play operátora (internet, digitální televize a hlasové služby) RIO Media.

Menšího operátora doposud kontrolovala skupina fondů Argus Capital. RIO Media je poskytovatelem internetového připojení, digitální televize a hlasových služeb v regionu severních a středních Čech, na Klatovsku, na Olomoucku a na severní Moravě. Optická síť pokrývá přes 30 měst. Celkový počet zákazníků se odhaduje na cca 100 tisíc.

Spojením s Nej.cz tak vznikne telekomunikační hráč s více než 200 tisíci zákazníky. Vzhledem k velikosti podílu RIO Media a Nej.cz na trhu podléhá transakce schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

RIO Media v roce 2016 utržila 312 milionů korun, v meziročním srovnání o 6 milionů více. Z celkového objemu největší část výnosů - přes 189 milionů - připadala na internet. Firma se může pochlubit solidní EBITDA (zisk před zdaněním odpisy, úroky a amortizací) - ta v roce 2016 dosáhla 140 milionů korun. O rok dříve to bylo 146 milionů.

Provozní generování slušného balíku peněz umožňuje operátorovi splácet úvěry od České spořitelny  (na konci roku 2016 dlužná částka činila přes 211 milionů) plus od spřízněné firmy Severus Finance.

Operátora Nej.cz koupil Kaprain Industrial Holding investora Karla Pražáka na podzim 2016. Prodejcem byl maltský BKS Holding.