reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Počáteční investice herního obra Wargaming v Česku dosáhne 100 milionů

18:18, 29. 9. 2017

Přinášíme další informace o navýsost zajímavé investici bělorusko-kyperské herní společnosti Wargaming v Česku, o které jsme informovali minulý týden.

Firma, která stojí za světoznámou PC hrou World of Tanks, v Praze na Florenci v těchto dnech otevírá tuzemskou kancelář na ploše 1250m² (detail svérázné a podivné výzdoby viz foto zasedačky dole). V jejím čele stanul Pavel Kocián (ex-ABC Data, ex-Microsoft atd.). Na administrativních procesech kolem investice spolupracoval CzechInvest. V první fázi v české pobočce Wargaming najde uplatnění 150 zaměstnanců (již nyní jich je zde cca 50). Přibližně 20 procent z tohoto počtu budou tvořit cizinci. Do konce roku 2019 by počet pracovníků  měl stoupnout na 300. Zaměstnanci nebudou umístěni jen v Praze, od podzimu se začne rozvíjet i oddělené herní studio v Brně. Česká Wargaming se tak zařadí mezi silné místní herní hráče jako Madfinger Games nebo Bohemia Interactive.

Dosavadní investice se vyšplhala na 30 milionů korun. Stejnou částku hodlá Wargaming vynaložit na rozvoj české pobočky i v následujících letech. Na konci druhé fáze v roce 2019 tak celková investice stoupne na cca 100 milionů korun. Česká pobočka Wargaming bude zajišťovat business inteligence (analýzy obchodních dat) nebo quality assurance (zajištění kvality, beta testy atd.) pro celou společnost. Do Česka se rovněž rozšíří vývoj titulu World of Tanks.

Wargaming začínala původně v Bělorusku (na fotce zakladatel a majitel Viktor Kislyi) v roce 1998. Nyní má centrálu, TOP management na Kypru. Vývoj probíhá v MinskuPetrohraděChicaguSeattlu a dalších místech. Ve Francii je velká publishingová kancelář. Firma po celém světě zaměstnává na 4500 lidí. Doposud vyvinula cca 15 titulů (World of WarshipsWorld of Warplanes atd.), které globálně hraje na 200 milionů lidí. Od roku 2009 přešla na vývoj free-to-play online akčních her s možností nákupu nejrůznější výbavy/instrumentů/výhod ve hře.