reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Febiofest nezískal od pražského magistrátu milionový víceletý grant

13:53, 21. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Jeden z plánů producenta Františka Feniče (foto), jak dlouhodobě stabilizovat financování filmového festivalu Febiofest, nevyšel. Pražští zastupitelé neschválili požadavek festivalu na víceletý grant v letech 2014 až 2017.  Pořadatelé žádali na každý rok podporu ve výši 10 milionů korun, jako celkové náklady akce uvedli něco přes 41 milionů korun za rok.

Podle grantové komise "o významu a smysluplnosti Febiofestu není pochyb, ale nelze na léta dopředu zatížit prostředky určené na podporu filmu závazkem v řádech milionů korun."

Febiofest je v získávání veřejných peněz úspěšnější v oblasti jednoletých grantů hlavního města Praha. Na letošní rok získal půl milionu, loni v rámci partnerství to byly tři miliony korun. Horší je to v oblasti komerčních partnerů. Loni na podzim skončila spolupráce festivalu s Poštovní spořitelnou a její značkou Era. Ta byla jedním z hlavních sponzorů festivalu v letech 2011 a 2012. Probíhající 20. ročník akce tak má místo toho řadu menších partnerů.

Již v uplynulých letech Fenič ohlásil, že pro festival hledá strategického investora. V loňském roce vznikla zastřešující společnost Mezinárodní filmový festival Praha, na kterou bylo převedeno vlastnictví Febiofestu. Samotný Fenič pak na podzim 2012 přestal být jednatelem firmy Febiofest, tím se stali bývalý dětský herec Michael Dymek a Jarmila Záhorová.