reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Multiplexy se perou o peníze diváků lepším obrazem nebo luxusními sedadly

10:15, 25. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Konkurenční boj českých multikin přiostřuje. Nejnověji mají diváka a jeho peněženku před plátna nalákat nejmodernější technologické vymoženosti nebo luxusní pohodlí. Společnost Premiere Cinemas Czech (PCC) investovala do projektorů Sony Digital Cinema 3D, které nabízejí lepší kvalitu obrazu. První projekce tohoto typu se v hostivařském multikinu PCC v Praze uskuteční 27. března, volba padla na hollywoodský trhák G.I.Joe 2: Odveta s Brucem Willisem v hlavní roli (foto).

PCC již při zahájení provozu loni vsadila na nejmodernější techniku v podobě 4K projekcí s vyšším rozlišením obrazu oproti běžným kinům. 

Konkurenční obří řetězec CineStar zase přišel s nabídkou pohodlnějších sedadel. V novém multikinu Černý most v Praze, který otevřel brány minulý týden, bylo nainstalováno 343 takzvaných VIP sedaček (celková kapacita 1675 sedaček v devíti sálech). Ty budou prodávány o 30 korun dráže než ostatní sedadla. Snahou CineStaru je zvednout výtěžnost z jednoho místa a celkové tržby firmy. Další řetězec Cinema City by v květnu měl spustit první 4D kino s efekty pohyblivých sedadel nebo vůní, zesynchronizovaných s dějem na plátně.

V Česku je momentálně 27 multikin. V roce 2012 na ně podle údajů Unie filmových distributorů připadlo skoro 76 procent veškerých tržeb na kinotrhu, to znamená 1,1 miliardy korun.