reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kmotríkova mediální a prodejní síť PressMedia udržela tržby nad 600 miliony

15:59, 6. 12. 2017

Silný hráč na trhu distribuce a prodeje tisku a knih, společnost PressMedia (kromě jiného provozovatel sítě prodejen GGT Tabák-Tisk), v loňském roce udržel výkon i přes pokles printového trhu a nepříznivé pohyby ze strany hlavního nájemce prodejních ploch, společnosti Lidl.

Tržby firmy, kterou ovládá slovenský miliardář Ivan Kmotrík (rovněž Grafobal Group), v roce 2016 dosáhly 607 milionů korun, v meziročním srovnání o 2 miliony méně. Drtivou většinu tržeb, 456 milionů korun, vygenerovaly prodeje zboží ve 53 prodejnách Tabák-Tisk. O rok dříve tento byznys utržil 451 milionů (46 prodejen). Vývoz českých časopisů a novin na Slovensko přinesl 121 milionů (o rok dříve 130 milionů).

Produkty osmi silných vydavatelů a nakladatelů (RF Hobby, Extra Publishing, Egmont, Burda Praha, Czech News Center, Burda Praha, Vltava Labe Media, Omega Publishing) vytvořily v přímém prodeji 67 procent hrubých výnosů.

Tržby byly v daném období ovlivněny i procesem rekonstrukcí prodejen Lidl, který je významným obchodním partnerem PressMedia. V roce 2016 Lidl ukončil z důvodu rekonstrukcí 8 pronájmů pro GGT Tabák-Tisk - 3 natrvalo, 5 prodejen GGT Tabák-Tisk bylo přesunuto do jiných objektů v lokalitě. Podle zástupců PressMedia to mělo loni za následek pokles obratu o 60 milionů a zisku o 4 miliony korun.

Na druhou stranu firma za uvedené období otevřela deset nových prodejen ( z toho dvě v Aholdu). Čistý zisk PressMedia v roce 2016 klesl ze 4,4 milionu na jeden milion korun (odpisy byly na úrovni 6 milionů).