reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nové Star Wars za premiérový víkend utržily vynikajících více než 400 milionů dolarů

21:26, 17. 12. 2017
Film Aleš Borovan

Dle očekávání: po uvedení nového pokračování Star Wars: Poslední z Jediů (foto; studio Walt Disney/Lucasfilm Ltd.) do kin se zatřásly tabulky byznysových rekordů v globálním kinoprůmyslu.

Film během premiérového víkendu celosvětově utržil přes 450 milionů dolarů. Z toho 220 milionů připadá na útraty za kinolístky v USA a Kanadě. Je to druhý největší domácí debut v historii amerického filmového byznysu z hlediska tržeb. Jedničkou stále zůstává předchozí epizoda VII Star Wars: Síla se probouzí (prosinec 2015) s 248 miliony dolarů. Rozdíl mezi oběma filmy je něco přes 11 procent. Síla se probouzí celkově utržila v kinech skoro 2,1 miliardy dolarů.

Nová hvězdná sága si výborně vedla i na mezinárodních trzích, doposud se začala promítat v 54 státech: ve Velké Británii za premiérových víkend utržila za prodeje lístků téměř 37 milionů dolarů (třetí nejlepší tamní víkend vůbec), dále následují Německo s 24 miliony (druhý nejlepší víkend v dané zemi vůbec), Francie s 18 miliony a Austrálie se 16 miliony dolarů. Blockbuster režírovaný Rianem Johnsonem  ještě čeká premiéra v Číně, kde proběhne 5. ledna 2018.