reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Kellner kupuje bulharskou televizní skupinu Nova Group

aktualizováno
10:09, 19. 2. 2018

Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera (foto) se dohodla se švédským holdingem Modern Times Group (MTG; někdejší spolumajitel TV Prima) na koupi 95 procentního podílu v bulharské mediální Nova Broadcasting Group.

Nova je největší bulharskou komerční mediální skupinou, kterou tvoří sedm televizních stanic a devatenáct firem poskytujících on-line mediální služby. Tržby celé skupiny v roce 2017 dosáhly 991 milionů švédských korun (v přepočtu přes 2,5 miliardy korun), EBIT (zisk před zdaněním a úroky) 195 milionů švédských korun (půl miliardy korun). Nova zaměstnává v Bulharsku kolem 650 lidí.

PPF zároveň kupuje zbylých 5 procent od společnosti Eastern European Media Holdings. Hodnota celé transakce (100 procent Novy) se pohybuje na úrovni 185 milionů eur (téměř 4,7 miliardy korun). Uzavření transakce podléhá schválení příslušnými regulatorními orgány a očekává se během prvního pololetí roku 2018.

Kellner, který v Česku většinově ovládá mobilního operátora O2 a provozovatele telekomunikační sítě CETIN, měl v uplynulých letech zájem rovněž o českou TV Nova. V posledních měsících se však jako o nejsilnějším zájemci mluví o konsorciu, jehož součástí je kromě jiných čínský CEFC a Penta.