reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Chrenkovy barrandovské ateliéry loni utržily půl miliardy korun

18:54, 22. 2. 2018

Největší filmové ateliéry v Česku, společnost Barrandov Studio (majitelé skupina investorů v čele s Tomášem Chrenkem) dále těží z boomu zahraničních televizních a filmových zakázek, které do republiky přilákaly filmové pobídky a renomé místních profíků.

Podle exkluzivních informací Borovan.cz Barrandov Studio (BS) v roce 2017 utržilo okolo 500 milionů korun (předběžná cifra). V meziročním srovnání to představuje nárůst o 56 milionů korun. Loňský zisk před zdaněním dosáhl 65 milionů korun. O rok dříve firma spadla do účetní ztráty přes 15 milionů korun. Příčinou byla nutnost vytvořit opravnou položku v souvislosti se sporem o o pozemky, která s ateliéry souvisí jen nepřímo.

Věc se týkala hlavně společnosti Barrandov Lands (BL), kterou v současnosti vlastní slovenský obchodník s komoditami Minerfin. Toho ovládají spolumajitelé Moravia Steel (matka Barrandov Studio) Chrenek, Ján ModerMária Blašková a Evžen Balko.

Stejně jako v roce 2016 filmové studio vytížilo své ateliéry na 83 procent. Největší podíl na ekonomických výsledcích měly především zakázky pro zahraniční seriálové projekty  Knightfall  (produkce A+E Studios) a Carnival Row (Amazon Studios).