reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Fantasy Poslední z Aporveru se zatím nedostane k filmovým pobídkám

16:07, 29. 3. 2013
Film Aleš Borovan

Producenty chystaného fantasy snímku Poslední z Aporveru postihla další rána. Po loňském rozhodnutí České televize vycouvat z koprodukce nyní projekt neprošel takzvaným kulturním testem, na který dohlíží komise kinematografického fondu. Složení testu je přitom nutné pro žádost o vracení části (cca 20 procent) peněz, utracených za natáčení. Tyto prostředky vyplácí právě filmový fond.

Poslední z Aporveru byl jedním ze čtyř projektů, které testem tento týden neprošly. Ostatních cca 50 filmů a seriálů dostalo zelenou a mohou se k filmovým pobídkám registrovat. Výpravnou fantasy v 3D produkuje společnost Actor ´s Runway Agency, která z poloviny patří režisérovi Aporveru Tomášovi Krejčímu. Producenti ale mají ještě jednu možnost zažádat o registraci k filmovým pobídkám.

Poslední z Aporveru patří k nejambicióznějším projektům české kinematografie. Jeho rozpočet se pohybuje nad 200 milionů korun, výroba běží již od roku 2006. Podle idnes.cz ČT nyní požaduje svůj koproducentský vklad, šest až sedm milionů korun, zpět. Věc má směřovat k soudnímu sporu. Z webových stránek filmu však doposud logo ČT ze sekce partneři nezmizelo.

Kdy bude film dokončen, v tuto chvíli není jisté, v plánu Unie filmových distributorů zatím není stanoveno pevné datum premiéry. Film distribuuje společnost Bontonfilm.