reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Šance na „šikmé oči“ TV Nova stále žijí, situaci zachraňuje čínské ministerstvo financí

23:53, 19. 3. 2018

Čerstvé turbulence kolem čínské investiční skupiny CEFC vyvolaly řadu otazníků ohledně schopnosti Číňanů dotáhnout do konce plánovanou akvizici televize Nova (ve spolupráci s dalšími hráči). Skupina nyní vydala prohlášení, ze kterého nepřímo vyplývá, že šance na vstup CEFC do CME stále trvají. 

CEFC nyní oznámila odchod tolikrát propíraného šéfa skupiny Jie ťien-Minga (údajné zadržení v Číně) a příchod zatím nejmenovaného minoritního akcionáře (aktualizace: podle informací Borovan.cz by to měla být CITIC Group, jejímž akcionářem je čínské ministerstvo financí).

Podle ředitele komunikace Pavla Bednáře byla "deklarována pokračující plná podpora nejen ziskovým projektům, ale i rozvoji neziskových aktivit... CEFC China i nadále považuje projekty v České republice za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti.... CEFC Europe byla informována o vstupu nového akcionáře do CEFC Europe a považuje ho za velkou příležitost a výhodu vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejsilnějších a nejprestižnějších čínských společností s bohatými mezinárodními zkušenostmi."

"Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem,“ doplnila Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka CEFC Group. CEFC dále uvedla, že stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB. "Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe."