reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Rozjetý Kellner kupuje za miliardy eur balkánské mobilní operátory

aktualizováno
08:35, 21. 3. 2018

Tajný plán miliardáře Petra Kellnera (foto), o kterém Borovan.cz psal již dříve, konečně klapl. Po bulharské televizní skupině Nova Group Kellnerova PPF kupuje další zajímavá balkánská aktiva. 

PPF se čerstvě dohodla se se norskou skupinou Telenor na koupi jejích mobilních operátorů ve střední a východní Evropě, konkrétně v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku. Transakcí PPF získává plnou kontrolu nad mobilním operátorem Telenor v těchto zemích, dále právo používat jméno Telenor do 1. poloviny roku 2021 a také nemovitosti využívané pro provoz firem.

Celková kupní cena těchto aktiv je 2,8 miliardy eur. PPF zajistila financování transakce syndikovaným úvěrem ve výši 3,025 miliardy eur. Členy syndikátu byly bankovní domy BNP Paribas Fortis SA/NV, Crédit Agricole CIB, Česká spořitelna, HSBC Bank, Sociéte Generale a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Société Générale je agentem financování a Komerční banka agentem pro zajištění. Poradenství v rámci transakce na straně PPF poskytovala White & Case a KPMG, na straně bank Allen & Overy.

Dokončení transakce podléhá schválení příslušnými regulatorními orgány a odhaduje se na červen 2018. Telenor ke konci roku 2017 v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku poskytoval služby cca 10 milionům klientů a zaměstnával téměř 3500 lidí.

"PPF tímto nákupem rozšiřuje telekomunikační portfolio o čtyři další země a realizuje tak dlouhodobý záměr stát se středně velkým evropským operátorem," uvedl Ladislav Bartoníček, akcionář skupiny PPF, zodpovědný ve vedení PPF za oblast telekomunikací.