Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerův telekomunikační obr CETIN loni zvedl zisk na 2,7 miliardy korun

Strategická investice miliardáře Petra Kellnera (foto), společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), loni navýšila výkon o stovky milionů korun.

Celkové konsolidované výnosy CETIN v roce 2017 dosáhly 21,175 miliard korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 571 milionů. Čistý zisk se v daném období zvedl z 2,255 miliardy na 2,719 miliardy korun. Zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací (EBITDA) mírně narostl o 60 milionů na 7,845 miliardy korun (vše konsolidované cifry).

CETIN v roce 2017 investoval 4,1 miliardy korun, především do rozvoje telekomunikační infrastruktury. Hlavními investičními projekty byly pokračující modernizace pevné sítě technologií FTTC, výstavba mobilní sítě 4G/LTE a dále konsolidace stávajících mobilních sítí 2G/3G.

Česká telekomunikační infrastrukutura vlastní a provozuje největší síť elektronických komunikací v Česku, která pokrývá 99,6 procenta obyvatel prostřednictvím pevných technologií a souborem mobilních technologií. CETIN poskytuje mobilní infrastrukturu pro operátory O2 a T-Mobile. Významným zdrojem příjmů jsou tři smlouvy s O2 (majoritní vlastník rovněž Kellner): smlouva o poskytování služeb mobilní sítě, smlouva o přístupu k veřejné pevné telekomunikační síti a smlouva o poskytování služeb datových středisek.