reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerův telekomunikační obr CETIN loni zvedl zisk na 2,7 miliardy korun

Strategická investice miliardáře Petra Kellnera (foto), společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), loni navýšila výkon o stovky milionů korun.

Celkové konsolidované výnosy CETIN v roce 2017 dosáhly 21,175 miliard korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 571 milionů. Čistý zisk se v daném období zvedl z 2,255 miliardy na 2,719 miliardy korun. Zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací (EBITDA) mírně narostl o 60 milionů na 7,845 miliardy korun (vše konsolidované cifry).

CETIN v roce 2017 investoval 4,1 miliardy korun, především do rozvoje telekomunikační infrastruktury. Hlavními investičními projekty byly pokračující modernizace pevné sítě technologií FTTC, výstavba mobilní sítě 4G/LTE a dále konsolidace stávajících mobilních sítí 2G/3G.

Česká telekomunikační infrastrukutura vlastní a provozuje největší síť elektronických komunikací v Česku, která pokrývá 99,6 procenta obyvatel prostřednictvím pevných technologií a souborem mobilních technologií. CETIN poskytuje mobilní infrastrukturu pro operátory O2 a T-Mobile. Významným zdrojem příjmů jsou tři smlouvy s O2 (majoritní vlastník rovněž Kellner): smlouva o poskytování služeb mobilní sítě, smlouva o přístupu k veřejné pevné telekomunikační síti a smlouva o poskytování služeb datových středisek.