reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Konsolidovaná ztráta skupiny CET 21 vyskočila na 287 milionů dolarů (!)

12:11, 3. 4. 2013
Televize Aleš Borovan

Na tato čísla asi vlčáci z Time Warner hledí jako opaření. Konsolidovaná ztráta skupiny CET 21 (kromě Nova Group i produkční dcera Media Pro Pictures a slovenské operace CME) za rok 2012 vyskočila skoro na 287 milionů dolarů (v přepočtu asi 5,6 miliardy korun!). V roce 2011 přitom konsolidovaný prodělek skupiny činil téměř 16 milionů dolarů. 

Rapidní meziroční nárůst ztráty způsobila specifická účetní operace spojená s redukcí hodnoty zejména goodwillu skupiny (de facto rozdíl mezi účetním a tržním oceněním podniku), dlouhodobého majetku nebo vysílacích licencí. Tato redukce v případě skupiny CET 21 loni činila celkem přes 330 milionů dolarů. Redukce vyplývala z přehodnocení budoucích příjmů skupiny z televizní reklamy a z nového hodnocení situace na televizním trhu.

Čisté výnosy skupiny meziročně klesly ze 400 milionů na 342 milionů dolarů.

Důležité upozornění: výše uvedená čísla vycházejí z účetnictví sestaveného podle amerických účetních principů (US GAAP). Ty jsou odlišné od českého účetnictví. Zatímco české účetní výkazy jsou sestavovány za účelem výpočtu daně z příjmu, výsledovka v americkém účetnictví odráží spíše výkonnost firmy. Čísla v obou systémech se mohou podstatně lišit. Tak kupříkladu konsolidovaná ztráta skupiny CET 21 v roce 2010 činila podle českého účetnictví 929 milionů korun, podle US GAAP to bylo minus 17,8 milionu dolarů (v přepočtu cca 340 milionů korun).

Pro CET 21 a mateřskou společnost CME jsou tyto měsíce mimořádně citlivým obdobím. V horizontu několika týdnů by se zábavní obr Time Warner měl rozhodnout, zda uplatní opci na majoritní vstup do CME. V současné době v ní drží 49,9 procenta.