reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize začala sázet na koprodukce televizních seriálů

16:51, 9. 4. 2013
Televize Aleš Borovan

Česká televize najíždí na nový model financování rozsáhlých televizních seriálů. Jednou z možností se do budoucna mají stát koprodukce, které se doposud objevovaly hlavně u filmových projektů. Ve výrobě se již objevily první vlaštovky - ČT nyní koprodukčně vyrábí dobový seriál První republika.

Na jeho produkci se z 23 procent podílí televizní společnost Dramedy Productions (na fotce poloviční majitel Filip Bobiňski). Objem vkladu Dramedy Productions (DP) se tak vzhledem k celkovému rozpočtu série může počítat na miliony korun. Protiplnění ze strany ČT se nyní dojednává, podle informací Borovan.cz by si DP mohla sáhnout na některé možné příjmy seriálu ze zahraničí. Sága První republika bude v několika řadách sledovat osudy jedné rodiny od roku 1918 do roku 1945. Rozsahem se tak bude blížit seriálu Vyprávěj (výroba rovněž DP).

Tento model může ČT ušetřit část nákladů, které by jinak veřejnoprávní stanice platila ze svých peněz. Rozpočty seriálů se pohybují od 20 do 120 milionů korun, záleží na počtu dílů, charakteru seriálu nebo počtu natáčecích dní v exteriérech.

Kromě První republiky ČT nyní koprodukčně vyrábí i seriál Neviditelní a Kriminálka Staré město II. Za Neviditelnými stojí televizní produkce Logline Production, kterou spoluvlastní někdejší šéf Media Pro Production Petr Erben a scénárista Radek Bajgar. Kriminálka Staré město II zase vzniká v koprodukci se slovenskou společností Trigon Production producenta Patrika Pašše.