reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Supraphon navýšil tržby na 130 milionů, nejlépe se prodávala Lucie Bílá

10:32, 3. 9. 2018

Největší česká gramofirma Supraphon, kterou vlastní dvojice showbyznysových podnikatelů Miloš Petana a Zdeněk Kozák, v loňském roce udržela příznivá ekonomická čísla.

Nahrávací společnost v roce 2017 utržila téměř 128 milionů korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 11 milionů korun. Čistý zisk mírně klesl ze 12 milionů na 11 milionů korun. Odpisy zůstaly na hladině 4,2 milionu korun.

Podle statistik Mezinárodní federace fonografického průmyslu Supraphon, vlastnící velký archiv klasických nahrávek, loni držel 11,6 procentní podíl na tuzemském hudebním trhu (fyzické + digitální prodeje). Největším hráčem byl Universal Music s 26,5 procenta.

V loňském roce stouply fyzické prodeje Supraphonu o 15 procent. K nejprodávanějším titulům patřila alba Lucie Bílá - Bílé Vánoce II (foto; celkový obrat alba 1,4 milionu korun), Těžkej Pokondr - Star Boys, Divokej Bill - Tsunami a Škwor - Uzavřenej kruh. "Výrazný podíl na nárůstu fyzických prodejů v roce 2017 mělo další rozšiřování nabídky titulů třetích stran, které má společnost v distribuci," uvedli zástupci gramofirmy. Digitální prodeje meziročně narostly o 14 procent, příjmy ze streamingu stouply o 21 procent. Firma loni poslal na trh 62 hudebních titulů, z toho 41 alb ze žánru pop&rock. K tomu přidala 14 titulů mluveného slova.