reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Novinář Seznam Zpráv Šídlo dostává peníze za práci i od Prahy 7

Pozoruhodné a na českém mediálním trhu nezvyklé nastavení v online zpravodajství Seznam Zprávy a televizi Seznam TV, které ovládá internetový miliardář Ivo Lukačovič.

Podle zjištění Borovan.cz čelný novinář Seznam Zpráv/Seznam TV Jindřich Šídlo (foto), který se dlouhodobě věnuje politice a fungování veřejné správy, zároveň pracuje i pro jeden z orgánů veřejné správy. Konkrétně pro Úřad městské části Praha 7. Jak uvedl Jiří Pořízka z útvaru kontroly, auditu a stížností Prahy 7, Šídlo pravidelně píše sloupek pro měsíčník Prahy 7 Hobulet. Jednou také moderoval akci pro městskou část Praha 7. Sloupek je honorován částkou 700 korun, podle Pořízky celkem Praha 7 Šídlovi od roku 2015 doposud vyplatila téměř 28 tisíc korun.

To jsou v porovnáním s platem novinářské celebrity samozřejmě zanedbatelné peníze. Šídlo v Seznam Zprávách zastává post šéfreportéra a komentátora, zároveň je členem Redakční rady Seznam Zpráv, která se zabývá "koncepčními a žurnalistickými otázkami týkajícími se tvorby redakčního obsahu", "kontroluje dodržování etického kodexu, dohlíží nad kvalitou obsahu a řeší případné stížnosti veřejnosti vůči práci redakce". Otázkou je, zda je obecně ideální konstrukt, kdy novinář, zabývající se veřejným děním, současně pracuje i pro část veřejné správy. Praze 7 starostuje politik Jan Čižinský (hnutí Praha sobě), který v nadcházejících volbách aspiruje na pozici pražského primátora.

Hlavní zaměstnavatel Seznam.cz je o Šídlově "vedlejšáku" informován a nemá s ním problém. "Nemyslíme si, že glosa Jindřicha Šídla v časopise městské části, ve které bydlí a k jejímuž dění se chce logicky vyjadřovat, by měla nějakým způsobem narušovat nezávislost našeho zpravodajství... Jindřich je velký profesionál a dokáže rozlišit občanskou aktivitu od své práce pro Seznam Zprávy," tvrdí mluvčí firmy Aneta Kapuciánová. Ta zároveň doplnila, že v redakci Seznam Zpráv toto "rozhodně není běžná praxe". Podle etického kodexu Seznam Zpráv "pro ostatní média mohou redaktoři tvořit, pokud jsou u materiálů jednoznačně uvedeni jako redaktoři Seznam.cz".

Rovněž Šídlo nevidí v souběžné práci pro Prahu  7 nic divného. Podle něj to nemůže ohrozit nezávislost psaní pro mateřské médium. "Pokud máš dojem, že 700 korun měsíčně může ovlivnit po 26 letech praxe něčí profesní integritu, je to tvůj svět, ale ne můj... Ona práce spočívá v jednom sloupku pro obecní časopis za měsíc. Nekomunikuji o něm - ani o tématu - s nikým z radnice, kromě šéfredaktorky Hobuletu, které své texty vždy se zpožděním pošlu. Zabývám se obvykle věcmi, jako je Libeňský most, Šlechtovka, Stromovka, tržnice, nejspíš proto, že tu žiju," uvedl Šídlo.