reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

TV seriál Carnival Row: rekordní miliardová investice Amazonu v Česku

11:16, 5. 10. 2018
Televize Film Aleš Borovan

Neplánovaná dotáčka v těchto dnech a původní velký rozpočet - to jsou faktory, které v tuzemských lokacích a ateliérech vyráběný seriál společnosti Amazon Studios a Legendary Television Carnival Row katapultovaly na pozici největší audiovizuální investice ze zahraničí v posledních letech.

Fantasy/mysteriózní Seriál se v Česku točil od října 2017 do března 2018. Přípravy zabraly dalších pět měsíců, začaly už v květnu 2017. V nejbližších dnech by měly začít dotáčky, které dále navýší počet dosavadních více než 100 natáčecích dní. Producenti Carnival Row odhadují celkovou investici na více než 1,6 miliardy korun v uznatelných nákladech, tedy za zboží, výrobky a služby hrazené českým subjektům. Filmová pobídka, hrazená českými daňovými poplatníky, činí 261 milionů korun.

Točilo se v barrandovských ateliérech a na pozemku, dále v Prachovských skalách, v Liberci, na zámcích Frýdlant Krnsko. Ve dvou hlavních štábech paralelně pracovalo kolem 900 lidí, z nichž jen asi 60 tvořili zahraniční filmaři. V hlavních rolích se představí globální herecké hvězdy Orlando Bloom a Cara Delevingne (na fotografii s představiteli Liberce na libereckém nádraží).

Pro srovnání: další velký projekt Child 44 (2013/2014) s Tomem Hardym do Česka přinesl investici něco přes miliardu korun. Uznatelné náklady první desetidílné řady TV historického seriálu o templářích  Knightfall, která se zde točila v roce 2016, dosáhly téměř miliardy korun.

V současné době v tuzemských exteriérech a ateliérech probíhá výroba dalších zahraničních filmů a seriálů. Roztočená je druhá řada série Knightfall (History Channel). Filmový štáb čeká více než 100 natáčecích dnů v lokacích jako například hrad Točník, zřícenina Valečov a hrad Lipnice. Točí se rovněž na Barrandově v ateliéru a na pozemku. V druhé řadě si mimo jiné zahraje i Mark Hamill (Star Wars). Odhadované uznatelné náklady by se měly vyšplhat na více než 800 milionů korun.

Ve výrobě je i další americký seriál Whiskey Cavalier (televize ABC). Dvanáct epizod se bude vyrábět do února 2019 převážně v Praze a okolí.  Až na pár z celkové stovky natáčecích dnů proběhne celé natáčení v Česku.