reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Češi a Slováci za počítačové hry a konzole utratili 2,4 miliardy

12:02, 11. 4. 2013

Hernímu průmyslu se v loňském roce dařilo. Češi a Slováci celkem za počítačové hry a konzole utratili 2,436 miliardy korun, o 234 milionů více než v roce 2011. Trh tak překonal stagnaci z doby před dvěma roky, kdy narostl o pouhých 12 milionů korun.

"Během uplynulého roku byly na trh uvedeny konzole PlayStation Vita a Wii U, tedy nové herní platformy, které oživily celý segment a přispěly k vyšším tržbám," uvedl Dušan Benža, prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR. Letos by pak na trh měla přijít nová generace konzolí Xbox (Microsoft) a PlayStation (Sony).

Do výsledného čísla jsou započítány obraty  z prodeje her pro PC, herních konzolí PlayStation 3, Wii, Wii U a Xbox 360 a řady kapesních konzolí. Samotné videohry se na celkovém obratu herního trhu podílejí přibližně 800 miliony korun. Mezi nejprodávanější hry roku 2012 se zařadily Diablo III, online hra Guild Wars 2 (screenshot), historický akční titul Assassin's Creed III, fotbalová simulace FIFA 13 nebo hry pro celou rodinu jako Wonderbook: Book of Spells nebo Kinect: Star Wars.