reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

GZ Media miliardáře Pelce koupila majoritu v příbramském výrobci knih

07:39, 13. 11. 2018

Obří výrobce gramofonových desek, CD, DVD a polygrafických produktů GZ Media miliardáře Zdeňka Pelce pokračuje v akvizičním programu podniků, které posilují jednotlivé segmenty firmy.

GZ Media v uplynulých dnech získala majoritní podíl 67 procent v příbramském PBtisku, předním českém výrobci knih a knihařského zpracování. Uzavřená transakce měla hodnotu cca 85 milionů korun. PBtisk v minulém roce utržil 285 milionů korun, čistý zisk přesáhl 14 milionů. Firma zaměstnává něco přes 170 pracovníků, kteří ročně vyrobí na 3000 knižních titulů. Spojení obou firem umožní významné nákladové i prodejní synergie, zejména rozšíření odbytových možností na klíčových západních trzích, a posílení postavení na konsolidujícím se tuzemském trhu.

Pelcův podnik je největším výrobcem LP desek na světě, loni jich vyrobil 27 milionů. V uplynulých letech GZ Media expandovala zejména do Severní Ameriky, kde založila nový výrobní závod na výrobu vinylů nedaleko kanadského Toronta a stala se majoritním vlastníkem jiného producenta gramofonových desek v americkém Memphisu. V letošním roce společnost rozšířila působnost také do Francie, kde v oblasti Normandie získala významného producenta CD a DVD nosičů SNA (předtím v konkurzu).