reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

APEK: obrat českých e-shopů se zbožím loni vyrostl na 135 miliard

12:20, 7. 1. 2019

Český e-commerce trh se zbožím (nejsou zde zahrnuty služby jako například prodej letenek, jídel v restauracích atd.) má za sebou další úspěšný rok.

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) na základě dat získaných od e-shopů nebo ve spolupráci s cenovým srovnávačem Heureka.cz odhadla obrat tuzemských online obchodů v roce 2018 na 135 miliard korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 17 procent. Celkově se tak prodej po internetu podílí na celém českém maloobchodě již z 11,4 procenta.

"Vánoční sezona byla pro internetové obchody klíčová. Prodeje za více než 45 miliard korun loňský růst významně posílily. Je však třeba zdůraznit, že e-shopům se dařilo i po zbytek roku. To potvrzuje fakt, že 26 procent jejich zákazníků si zboží po síti objednalo více než 15 krát za 12 měsíců," uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

"Také v roce 2019 počítáme s růstem. S ohledem na propojování on-line a off-line obchodů věříme, že se e-shopům bude dařit. Na komplexní předpovědi je možná ještě brzy, ale myslím, že můžeme očekávat další meziroční nárůst o alespoň 15 procent," naznačil Vetyška. Hlavním tahounem české e-commerce je podle APEK elektronika, mobilní telefony či počítače a notebooky. Daří se ale také módě, zákazníci mají zájem o sportovní vybavení, hračky nebo drogerii a kosmetiku. Velký boom zažívá nadále prodej potravin on-line.