reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Televize Nova prohrála soud s vyhozeným výzkumníkem

11:55, 18. 4. 2013
Televize Aleš Borovan

Ředitel Novy Jan Andruško (foto) musí spolknout další hořkou pilulku. Městský soud v Praze včera potvrdil rozsudek obvodního soudu pro Prahu 5 z října 2012, podle kterého byla okamžitá výpověď výzkumníka CET 21 Václava Prejzka neplatná. Borovan.cz to potvrdila mluvčí městského soudu.

Kauza se táhne již od podzimu 2011, kdy se vedení Nova Group rozhodlo okamžitě rozvázat pracovní poměr s pracovníkem výzkumu Novy Prejzkem a šéfkou výzkumu Renatou Týmovou. Oba tehdy působili jako zástupci CET 21 v hodnotící komisi Asociace televizních organizací (každý člen asociace nominoval do komise dva zástupce), která ve veřejném výběrovém řízení vybírala nového realizátora měření televizní sledovanosti. Podle vedení Novy oba tehdejší zaměstnanci televize v komisi nedostatečně hájili její zájmy.

Týmová s Prejzkem však s postupem Novy nesouhlasili. Podle nich jsou členové hodnotící komise ze zákona ve statutu nezávislých expertů bez ohledu na to, kdo je do funkce navrhl a kdo je jejich zaměstnavatelem. Členové komise tedy podle Prejzka s Týmovou naopak nesměli zohledňovat dílčí zájmy zaměstnavatele a dopustit jednostranné ovlivnění průběhu řízení.

Komise v roce 2011 vybrala současného realizátora měření, společnost Mediasearch, na pět let do roku 2017. S tímto výsledkem Nova nesouhlasila a společně s mediální agenturou Médea Jaromíra Soukupa rozjela vlastní projekt měření sledovanosti. Příslušný tendr na konci roku 2012 vyhrála výzkumná agentura ACNielsen Czech Republic. První data z nového panelu by měla být k dispozici na konci letošního roku.