reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmovému distributorovi Bontonfilm spadly tržby o 50 milionů

18:18, 11. 1. 2019

Obecný pokles trhu s filmovými a TV fyzickými nosiči postihl i distributora Bontonfilm (majitel Martin Palán). Ten distribuuje fyzické nosiče, posílá filmy do kin (například Špindl) a prodává i VOD a TV práva.

Bontonfilm v roce 2017 utržil 237 milionů korun. V meziročním srovnání to představuje pokles o 56 milionů korun. Z celkové sumy připadlo na tržby za DVD a Blu-ray přes 130 milionů (o rok dříve 168 milionů), tržby z kinodistribuce 52 milionů (76 milionů) a tržby z prodeje VOD a TV práv 22,3 milionu (17,3 milionu korun). Čistý zisk firmy za sledované období vyskočil z 900 tisíc na 5 milionů.

K slábnoucí poptávce po filmových DVD se v případě Bontonfilmu přidala i nepříjemná příhoda z počátku roku 2017. "Kvůli námi nezaviněné chybě v lisovně Cinram, která pak následně ukončila svou činnost, muselo dojí u titulu Doba ledová 5 k navýšení vratky z hlavní vánoční kampaně. Tato událost velice negativně ovlivnila reálné výnosy z hlavní prodejní sezóny," uvádí zástupci společnosti ve výroční zprávě.

Distributor v inkriminovaném období čím dál více sázel na speciální kolekce, nové disky UHD (v roce 2017 uvedl na trh například titul Anděl Páně 2 - foto s režisérem Jiřím Strachem) a na digitální distribuci. Kromě České republiky Bontonfilm distribuuje i na Slovensku, ve Slovinsku, Maďarsku a v Chorvatsku. Z Rumunska se stáhl. V polovině roku 2017 rovněž došlo k otevření vlastního e-shopu Bonstella.cz.