reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Exkluzivně: novým šéfem První novinové společnosti se stane Chvátal

15:06, 26. 1. 2019

Největší tuzemský distributor tisku, První novinová společnost (PNS), bude mít nové vrcholové vedení. Podle informací Borovan.cz se novým předsedou představenstva PNS od 1. února stane zkušený manažer Petr Chvátal (foto), kterého čerstvě zvolila dozorčí rada firmy.

Chvátal přichází z vedení (CEO) velké přepravní společnosti PPL CZ (Deutsche Post International). PNS ovládají velké mediální domy Mafra (37,5 procenta), Czech News Center (27 procent) a Vltava Labe Media (35 procent). Podle našich insiderských informací Chvátal není "vyslancem" žádného akcionáře, naopak se na něm velká vydavatelství měla shodnout.

Chvátal na pozici vystřídá Petra Nováka, který bude ve firmě nadále zastávat pozici člena představenstva. Z představenstva odstupuje František Ureš, který z PNS odchází. Místopředsedou představenstva zůstává Jindřich Kadeřávek. Novák zůstává i nadále jednatelem a ředitelem doručovatelské společnosti Mediaservis, kterou PNS ovládá.

Podle naposledy zveřejněných údajů čistý zisk PNS za rok 2017 dosáhl 23 milionů korun. Po očištění od ztráty z prodeje budovy net profit přesáhl 48 milionů. O rok dříve to bylo 44 milionů. Zisk PNS před zdaněním, úroky, amortizací a odpisy (EBITDA) za rok 2017 dosáhl 54 milionů, v meziročním srovnání o 22 milionů méně. Tržby firmy v předloňském roce klesly o 96 milionů na 2,843 miliardy korun. Jedná se o devátý kontinuální pokles v řadě. Z celkové cifry na prodej deníků připadá 1,238 miliardy a prodej časopisů 1,516 miliardy korun.