reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerův projekt Zonky se má čile k světu, letos chce překročit 11 miliard

14:40, 8. 2. 2019

Online/mobilní peer2peer půjčovací platforma Zonky (majitelé Petr Kellner a Jiří Šmejc) přidává na miliardovém tempu rozpůjčovaných peněz a letos by konečně chtěla vykročit do zahraničí.

Objem peněz, které doposud přes Zonky protekly, se momentálně pohybuje okolo 5,7 miliardy korun, hranice 6 miliard by měla padnout na konci února. "Někdy v září, říjnu se dostaneme přes 10 miliard korun, na konci roku 2019 by to mělo být přes 11 miliard korun," počítá CEO Pavel Novák (na fotce vpravo, vlevo šéfka PR Michaela Brodecká).

Počet investorů na konci roku 2018 se blížil 25 tisícům, počet příjemců peněz přesáhl 37 tisíc. Celkový počet zákazníků (investoři plus příjemci) podle Nováka letos překročí 100 tisíc. Tým Zonky nyní čítá přes 170 lidí a v Česku by z důvodů úspory nákladů neměl překročit 200 zaměstnanců. Průměrný objem půjčky je 146 tisíc korun. Firma podle svých údajů dosáhla 4 procentního podílu na trhu v nově vydaných hotovostních úvěrech. Cílem je 10ti procentní podíl. "V podstatě již konkurujeme bankám," uvedl Novák.

V letošním roce chce tým Zonky poprvé zprostředkovat půjčku v zahraničí. V této chvíli studuje německý a španělský trh. Do rozjezdu Zonky poslal mateřský Home Credit investici v řádu vyšších stovek milionů. Firma v roce 2017 prodělala 272 milionů, loni by to mělo být 240 milionů a letos ztráta dosáhne 200 milionů korun. Poprvé do měsíčního provozního zisku by se Zonky měla dostat (nekonsolidovaný výsledek jen v Česku) někdy v roce 2020.

Pro Kellnerův a Šmejcův Home Credit je Zonky kromě vlastního core byznysu i zajímavou pokusnou a inspirační "laboratoří". Z peer2peer platformy podle Nováka převzal kupříkladu systém počítání scoringu nebo cloudové technologie.