reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zahraniční filmové a TV štáby v Česku utratily téměř 5 miliard korun

aktualizováno
12:36, 20. 2. 2019
Televize Film Aleš Borovan

Rok 2018 byl podle statistik filmového fondu jedním z nejsilnějších z hlediska počtu a útrat zahraničních filmových a TV zakázek v Česku

Čtyřicet zahraničních seriálů a filmů loni strávilo na českých lokacích a v ateliérech přes 1000 natáčecích dnů a jejich útrata se vyšplhala k 5 miliardám korun. Porovnání s rokem 2017: útrata 3,1 miliardy, 33 projektů a 840 natáčecích dní. Rok 2016: 3,7 miliardy korun, 27 projektů (seriály i filmy) a téměř 880 natáčecích dní.

Většina z loňského čísla připadla na seriálové projekty. "Produkce zahraničních seriálů u nás v roce 2018 během téměř 500 natáčecích dnů utratily bezmála 3,2 miliardy korun," doplnila vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.

Na počátku roku 2018 se dotáčely seriály Das Boot (pay televize Sky Deutschland) a Carnival Row (Amazon). V průběhu roku pak vznikla druhá sezóna historické série Knightfall (History Channel) a nový seriál BBC World on Fire zasazený do období 2. světové války. Mimoto Česko hostilo hororově-supernaturální Lore (Amazon) a Haunted (Netflix). Loni padly první klapky i dvěma seriálům, jejichž natáčení překročilo přelom roku. Americký akční seriál Whisky Cavalier začne již 27. února vysílat stanice ABC. Až do června se bude točit dobový seriál Atlantic Crossing v norsko-německé koprodukci.

Zde několik zahraničních filmů, které se v roce 2018 točily v Česku:

  • Jojo Rabbit (Fox Searchlight Pictures; 40 natáčecích dnů). Režie Taika Waititi. Točilo se od května do července 2018 a hereckému ansámblu vévodila hvězdná Scarlett Johansson. Štáb pracoval v barrandovských ateliérech nebo ve Středočeském a Ústeckém kraji na lokacích v Žatci, Úštěku, Dolních Beřkovicích nebo v bývalém cukrovaru Lenešice.
  • Spider-Man: Far From Home (Sony Pictures/Columbia Pictures; foto z předchozího dílu série). Týdenní natáčení v centru Liberce.
  • Edmond. Natáčení v Plzni

"Mezi zahraničními projekty byly jako každoročně co do provenience nejpočetněji zastoupeny německé produkce, přičemž se ve většině případů jednalo o televizní tvorbu. Loni se u nás točilo čtrnáct zahraničních projektů, ve kterých Německo figurovalo jako producent nebo koproducent. Německé produkce u nás točily téměř 400 natáčecích dnů a utratily 960 milionů korun," doplnila Žipková. Mezi německými projekty byly také dva celovečerní filmy mířící do kinodistribuce – snímek Als Hitler das rosa Kanninchen stahl a adaptace Hesseho románu Narziss und Goldmund.