reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Potvrzeno: Sorosovský vehikl kupuje od Křetínského polská rádia

17:09, 20. 2. 2019

Spekulant a vlivový hráč George Soros získává silnější páky na polskou mediální scénu. Firmy spjaté s jeho osobou nyní získávají od mediální skupiny Daniela Křetínského (foto) a spol. polská rádia Eurozet. O finiši obchodu Borovan.cz psal v uplynulých měsících.

Oficiálním prodejcem je Křetínského Czech Media Invest, která držela akcie Eurozetu prostřednictvím dceřinky Czech Radio Center. Papírovým kupcem je český vehikl SFS Ventures (60 procent akcií) a polská mediální skupina Agora (se 40 procenty bude pasivním minoritářem). Agora má zároveň možnost uplatit v budoucnu opci na podíl v držení SFS Ventures.

SFS Ventures je firma spjatá s americkým fondem Media Development Investment Fund (MDIF), disponující silným finančním zázemím. Kromě jiného drží i přes 11 procent v Agoře (zpráva zde). Přes MDIF investuje do mediálních projektů po celém světě miliardář Soros prostřednictvím svých organizací Geosor Corp a Open Society Foundations (seznam investorů MDIF zde).

Podle vlastních údajů MDIF od roku 1996 doposud investoval přes 170 milionů dolarů do médií ve 40 zemích (kromě jiného do Petit Pressu na Slovensku). Soros je v křížku s polskou hlavní vládní stranou Právo a Spravedlnost a dalšími uskupeními v pravé části politického spektra. Na podzim se v Polsku uskuteční parlamentní volby.

Eurozet zahrnuje jedno z nejsledovanějších polských rádií Radio ZET, dále stanice AntyradioChillizetMeloradioRadio Plus plus související weby. Agora vlastní velké noviny Gazeta Wyborcza, deník zdarma Metro, OOH firma AMS, podíl v síti multikin Helios nebo internetový portál Gazeta.pl.