reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zoot bojuje s exekučními příkazy, soud povolil výběr ze dvou účtů u ČSOB

13:24, 28. 2. 2019

Prodělečný e-shop s módou Zoot, na jehož majetek soud vyhlásil tříměsíčním moratorium na ochranu před věřiteli (do konce dubna 2019), musí bojovat na další frontě.

Podle záznamu v insolvenčním rejstříku se má jednat o daňovou exekuci prováděnou Finančním úřadem pro hlavní město Prahu kvůli nezaplacené dani z přidané hodnoty. Exekučními příkazy, vydanými před vyhlášením moratoria, měly být v uplynulých týdnech postiženy účty Zootu u Československé obchodní banky, Raiffeisenbank a Citibank Europe. E-shop tak byl částečně omezen v disponování s hotovostí na těchto účtech. Dva účty e-shopu u ČSOB, vedené na cizí měny, nebyly exekučními příkazy postiženy.

Podle přeběžného správce Konreo jen na účtech Zootu vedených u Raiffeisenbank byl ke dni 21. února zůstatek 5,5 milionu korun. Přičemž exekučním příkazem, vydaným v rámci daňové exekuce, je blokace přikázána na částku 10,2 milionu korun. Finance na těchto účtech slouží k pokrytí nákladů na mzdy a k úhradě běžných provozních nákladů (platby dodavatelům zboží, energií atd.). Podle zástupců Zootu je blokace účtů v rozporu s vyhlášeným moratoriem.

Městský soud v Praze však před několika dny odmítl návrh na předběžné opatření, které by Zootu během moratoria umožnilo vybírat a nakládat s prostředky na účtech ČSOB, Raiffeisenbank a Citibank Europe, postižených exekučními příkazy. Zároveň však soud rozhodl, že ČSOB má Zootu během tříměsíčního moratoria umožnit vybírat peníze ze dvou účtů u ČSOB, nepostižených exekucí.

Ekonomiku Zootu negativně ovlivnilo nezvládnuté řízení nákladů, e-shop se kromě jiného potýkal s vysokými vratkami objednaného zboží. Zoot k 15. lednu 2019 evidoval závazky ve výši 472 milionů korun. Z toho 151 milionů bylo po lhůtě splatnosti více jak 30 dnů a závazky ve výši 65 milionů bylo po lhůtě splatnosti více jak 3 měsíce (!). Podle návrhu moratoria Natland Finance investiční fond vlastní pohledávky v celkové výši téměř 135 milionů korun (z toho velká část splatnost 19. prosince 2018). Spoluvlastníky Zootu jsou Oldřich BajerLadislav Trpák nebo fond 3TS Capital Partners.