reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Českému a slovenskému Samsungu klesly tržby o půl miliardy korun

Obří koncern Samsung, který se zaměřuje na výrobu polovodičů, telekomunikačních zařízení, digitálních médií a technologií určených pro digitální konvergenci, loni na česko-slovenském trhu vykázal nižší tržby i zisk.

Firma Samsung Electronics Czech and Slovak, která se věnuje prodeji mobilních zařízení, televizí, spotřebičů pro domácnost a prodeji paměťových médií a monitorů, v roce 2018 utržila 12,61 miliardy korun. V meziročním srovnání to je pokles o 510 milionů. Z celkového čísla tržeb na Česko připadlo 8,66 miliardy korun. To je o 215 milionů méně než v roce 2017. Společnost na podzim 2017 prodala v rámci celosvětového dealu část byznysu týkajícího se divizí tiskáren, včetně služeb z oblasti výzkumu, vývoje, výroby, obchodu a podpory přímo souvisejících s divizí tiskáren, společnosti Hewlett-Packard.

Na marketing tuzemská pobočka Samsungu v loňském roce vynaložila 236 milionů, v podstatě stejnou  částku, jako o rok dříve. Čistý zisk společnosti ve sledovaném období spadl o 40 milionů na 253 milionů korun. Firma měla na konci roku 2018 v položce nerozděleného zisku 1,48 miliardy ( o rok dříve 1,19 miliardy korun).

V oblasti mobilních komunikací firma loni uvedla na trh novou generaci chytrých telefonů Galaxy v prémiové kategorii, zastoupenou modely Samsung Galaxy S9/S9+ a Note9. V segmentu televizí Samsung na českém a slovenském trhu začal prodávat novou modelovou řadu TV přístrojů QLED 2018. Od konce října 2018 se v obchodech objevily televizory QLED s rozlišením 8K.