reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Velký obchod s PC hrami Xzone míří k tržbám 115 milionů

Druhý největší tuzemský prodejce počítačových a konzolových her Xzone (e-shop plus 5 kamenných prodejen) podle všeho v tomto fiskálním roce (skončí 31. března) opět navýší tržby.

Podle zástupců firmy Xzone utrží 115 milionů korun (kvalifikovaný odhad), v meziročním srovnání o 6 milionů více. Při započítání DPH tržby dosáhnou 140 milionů korun. Obchod si v tomto roce připomíná 18 let na trhu. Podle manažera a spolumajitele obchodu Martina Schovance Xzone za tu dobu utržil celkem přes 1,2 miliardy korun a prodal více jak 1 milion kusů zboží, převážně her.

Největší část prodejů připadá na internetový obchod. Za oněch 18 let odešlo ze skladu v Lounech přes 700 tisíc zásilek. Nejprodávanějšími tituly za celé období se staly hry ze sérií Grand Theft Auto, Assassins Creed, Zaklínač (screen), FIFA nebo World of Warcraft.

"Když jsme začínali, tak 99 procent všech prodaných her bylo na platformu PC, dneska je to necelých 39 procent. Nejvíce her, kolem 45 procent, se prodá pro konzoli PlayStation 4. Na celém trhu bude ten poměr ještě větší ve prospěch konzolových her a to je také jedna z velkých změn za předchozí dvě dekády a přiblížení se k západní trendům," uvedl Schovanec.

Firmu vlastní skupina podnikatelů Martin Schovanec (30 procent), Jiří Pospíšil (20 procent), Jan Hanuš (20 procent), Bohuslav Schovanec (15 procent) a Ladislav Hadač (15 procent).