reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Palác Lucerna Dagmar Havlové se po letech vrátil k zisku

06:30, 23. 4. 2013
Koncerty Aleš Borovan

Obří zábavní Palác Lucerna v centru Prahy, jehož součástí je kultovní velký sál, kino Lucerna nebo Lucerna Music Bar, se po čtyřech letech vrátil do plusového hospodaření. Za minulý fiskální rok (skončil na konci ledna 2012) dosáhla společnost Lucerna-Barrandov zisku přes tři miliony korun.

Naposledy se pohybovala v černých číslech v roce 2008, kdy skončila v plusu 2,6 milionu korun. Kumulovaný zisk firmy v letech 2005 až 2012 činil 2,7 milionu korun. Tržby se se v posledních letech stabilně pohybovaly mezi 48 až 51 miliony korun ročně.

Po letech by se měl Palác Lucerna, který patří Dagmar Havlové (manželce Ivana Havla), konečně začít rekonstruovat. Záchranu paláce dlouho brzdily majetkoprávní spory. V roce 1992 jej v restituci získali Václav a Ivan Havlovi. Václav Havel svoji polovinu prodal Chemapolu za tehdejších 200 milionů korun. Ivan Havel druhou půlku převedl na Dagmar Havlovou. Ta zbývající polovinu odkoupila od Chemapolu za 145 milionů korun. Soudy roky řešily, zda šlo o přiměřenou cenu a zda Lucerna mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty zkrachovalé firmy Chemapol Reality.

Palác Lucerna je současně v zástavě Hypoteční banky na zajištění hypotečního úvěru ve výši 50 milionů korun z roku 2008.