reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zásilkovna vyzývá na souboj Českou poštu, spouští doručování zásilek pro fyzické osoby

11:58, 23. 4. 2019

Po kontroverzním zdražení balíků a problémy s doručovateli musí Česká pošta (ČP) řešit další výzvu: konkurenční logistická firma Zásilkovna (skupina Packeta) se vlamuje do důležitého hájemství pošty a rozjíždí doručování zásilek pro fyzické osoby.

Služba Mezi námi startuje 24. dubna a funguje na bázi mobilní aplikace. Její cena začíná na 65 korunách včetně DPH u balíků do 4 kilogramů. Za dobírku si zákazník připlatí dalších 19 korun. Doba doručování by měla být jeden až dva dny. Při váze zásilky do 2 kilogramů nabízí ČP stále nižší cenu. Zajímavé to pro fyzické zákazníky začíná být v kategorii mezi 2 kg až 4 kg.

Vyzvednout nebo podat zásilku je možné na spolupracujících místech Zásilkovny, kterých je momentálně v Česku okolo 1800. Jejich počet by měl brzy vzrůst na 2400. Jen v Praze má Zásilkovna nyní téměř 300 výdejních míst. "V letošním roce chceme službu spustit také na Slovensku a Maďarsku, na začátku roku příštího pak v celé Evropě," uvedla Simona Kijonková (na fotce vlevo), zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny. Zásilkovna by ještě letos měla službu doplnit rovněž doručováním přímo domů. "Technicky na to připraveni jsme," doplnila Kijonková.

Skupina Packeta, která nabízí služby e-shopům a působí 16 státech, loni dosáhla obratu 790 milionů korun. V letošním roce by to mělo být 1,3 miliardy korun. Počet přepravených zásilek v roce 2018 se vyšplhal na 11 milionů, letos by to mělo být o 7 milionů více. Zásilky fyzickým osobám by z toho měly tvořit jeden milion (6 procent). V roce 2021 by to mělo být 25 procent. Minoritním vlastníkem (20 procent) Packety je skupina Notino (prodejce parfémů a kosmetiky), kterou ovládá miliardář Michal Zámec.