reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Česká televize chystá vysílání ve vysokém rozlišení v DVB-T2 zdarma

aktualizováno
14:26, 24. 4. 2019

Přechod terestrického TV vysílání na nový standard DVB-T2 odstartuje na konci listopadu 2019, kdy bude ukončeno DVB-T vysílání v síti České televize, a to v oblasti Prahy a středních Čech z vysílačů Žižkov a Cukrák. Dokončení zapínání finální DVB-T2 sítě ČT nastane v únoru 2020.

Postupně dojde k vypínání stávajícího vysílání DVB-T v dalších regionech, a to jak v síti ČT, tak i ve vysílací síti Českých Radiokomunikací (ČRa) a dalších operátorů. Přechod by měl být kompletně dokončen do konce června 2020. Uvedl to Vít Vážan, ředitel Českých Radiokomunikací, které v DVB-T2 budou provozovat síť 21 pro ČT a vlastní dvě finální sítě 22 a 23.

Diváci se v souvislosti s přechodem na nový standard dočkají i vysílání v HD zdarma. Podle Radiokomunikací Česká televize již vysílá v nativním vysokém rozlišení 1920 x 1080p v přechodové sítí a ve full HD 1920 x 1080p bude vysílat i ve své finální DVB-T2 síti. Ve vysoké kvalitě 1440 x 1080p budou podle ČRa vysílat i TV Barrandov, skupina Prima a Seznam.cz TV. V případě TV Nova zatím probíhají jednání.

Doplnění: TV Prima se ohradila proti tvrzení ČRa, že v novém standardu bude vysílat v HD. V reakci uvedla, že diváci v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima ve kvalitě SD+ (jinými slovy, ne v rozlišení 1440x1080p, pozn. aut). Příčiny evidentního nesouladu obou obchodních partnerů zjišťujeme.

Radiokomunikace rovněž uvedly obsah jednotlivých DVB-T2 sítí, které provozují nebo vlastní. V finální síti 21 budou vysílat programy ČT plus stanice Českého rozhlasu, v síti 22 programy Óčka a Primy a v síti 23 TV Barrandov, Nova, Nova Cinema, Seznam.cz TV a televize Šlágr. Přesný obsah jednotlivých sítí ještě může doznat změn.