reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Při fúzi Nova Group je ve hře 360 milionů

12:18, 26. 4. 2013
Televize Aleš Borovan

Při probíhající fúzi produkční společnosti Media Pro Pictures (MPP) s mateřskou firmou CET 21 (televize Nova) přejde do nástupnické firmy přes 361 milionů korun. Tolik činí základní kapitál zanikající MPP. V důsledku fúze však nedojde po procesu ke zvýšení základního kapitálu CET 21, vklady mateřských firem CME Media Pro a CME Investments zůstávají podle projektu na stejné výši.

Otázka tedy je, co se stane s 360 miliony ze základního jmění Media Pro Pictures? Tato částka je tvořena rozsáhlými peněžitými a nepeněžitými vklady. Například jednorázovým peněžitým vkladem v objemu 150 milionu korun ze září 2010.

Zákon o přeměnách rozeznává možnost souběžného zvýšení a snížení základního kapitálu, v takovém případě by si CME coby vlastník mohla celou částku vyplatit. Dalším možným postupem může být užití vlastního kapitálu zanikající MPP pro vyrovnání ztráty v nástupnické společnosti - skupina CET 21 za rok 2012 vykázala konsolidovanou ztrátu ve výši 287 milionů dolarů. Dále je pak možné v CET 21 vytvořit nerozdělený zisk minulých let.

Bermudská mediální skupina CME koupila Media Pro Pictures v prosinci 2009 od rumunské společnosti Media Pro Management (nyní Alerria Management Company), kterou vlastní prezident CME Adrian Sarbu, za částku přes milion dolarů (v přepočtu okolo 20 milionů korun).

CME včetně Novy se nyní nachází těsně před chystaným majoritním vstupem zábavního obra Time Warner. K tomu by mělo dojít někdy kolem poloviny května. Na Nově v těchto měsících dochází k velkým posunům - kromě obří loňské konsolidované ztráty a probíhající fúze komerční televize rovněž od ledna zdražila reklamu a odmítla poskytovat agenturní provize. To podle všeho bude mít za následek snížení tržeb CET 21 v prvním kvartálu 2013.